Järviseutu – Matkailu & alennuskoodit

Suur-Saimaa

Suur-SaimaaSaimaa on Suomen suurin järvi ja samalla Euroopan nejänneksi suurin makeavetinen luonnonjärvi. Saimaa Tunnetaan myös nimellä Suur-Saimaa.

Saimaan upeat saaret, niemet ja rannat tulisi jokaisen suomalaisen koke elämänsä aikana. Maisemat edustavat Suomen kansallismaisemaa ja näkymät vaihtelevat kallioisista rannoista hiekkarantoihin ja tummista vesistä sinisen kimmeltäviin ja kirkkaisiin vesiin.

Saimaa levittäytyy Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan alueelle. Saimaan rannalla sijaitsevat suuremmat kaupungit Joensuu, Mikkeli ja Lappeenranta sekä pienemmät kaupungit Imatra, Savonlinna ja Varkaus. Saimaa on pinta-alaltaan 4400 km2, rantaviivaa sillä on 14 850 kilometrin verran. Saimaan laskujoki on Vuoksi, joka virtaa Laatokkaan ja sieltä Nevajokea pitkin Suomenlahteen.

Suur-Saimaa muodostuu itseasiassa useasta samapintaisesta järvestä. Suur-Saimaan osajärviä ovat Pihlajavesi Savonlinnassa, Orivesi Kiteen, Savonlinnan, Rääkkylän ja Liperin tuntumassa, Haukivesi Rantasalmen, Savonlinnan, Varkauden ja Joroisten alueella, Puruvesi Savonlinnan ja Kiteen alueella, Pyhäselkä Liperissä, Enonvesi Enonkoskella, Heinävedellä, Savonlinnassa ja Varkaudessa, Pyyvesi Savonlinnassa ja Ukonvesi Mikkelissä.

Koe Suur-Saimaa pyöräillen

Pyöräily SaimaaSaimaan voi kokea parhaimmillaan pyöräillen. Pyöräreissulla koet upeat maisemat, saaret, niemet, rannat ja kauniit kesäkaupungit.SUosittu ympyräreitti Saimaan ympäri on pituudeltaan 362 km. Reitin voi helposti taittaa viikossa, joka merkitsee noin 3 tunnin pyöräilyrupeamaa päivässä.

Pyöräreitti koostuu suuremmaksi osaksi päällystetystä rauhallisesta ja helpohkosta tiestä, mutta matkan varrella löytyy myös hiekkateitä ja pidempiä nousuja. Veneylitykset tulevat vastaan Lietvedellä Vetojaolla ja Utulassa. Venekuljetukset kannattaa varata etukäteen.

Pyöräreitti on helpointa aloittaa Mikkelistä, Imatralta tai Lappeenrannasta, sillä näihin kaupunkeihin pääset kätevästi junalla.

Saimaan retkisatamat ja virkistysalueet

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö ylläpitää veneilijöille ja muille vesiretkeilijöille retkisatamia, jotka ovat avoinna kaikille. Retkisatamat sijaitsevat kuudessa saaressa ja kolmessa maitse tavoitettavassa kohteessa.

Vesiteitse saavutettavat:

  • Satamosaari
  • Ruuhonsaaret
  • Ilkonsaari
  • Hietasaari
  • Pullikainen
  • Palosensaari

Maitse saavutettavat:

  • Päihäniemi
  • Huuhanranta
  • Rastinniemi

Retkisatamien viihtyisyys on jokaisen retkeilijän vastuulla, joten on erityisen tärkeää, että satamissa vieraillessa otetaan huomioon muut matkailijat ja panostetaan omatoimisuuteen.